zdrowieja.pl

Blog o modzie, urodzie i zdrowiu

żelatyna na paznokcie
Lifestyle Uroda

Żelatyna na paznokcie a ich zdrowy wygląd

Żelatyna to produkt powszechnie dostępny na rynku spożywczym. Co prawda najczęściej jest ona stosowana w kuchni, podczas przyrządzania deserów, ale posiada ona także wiele innych, bardzo cennych właściwości. Po żelatynę warto sięgnąć wówczas, gdy borykamy się z kruchymi oraz łamliwymi paznokciami.

Czy żelatyna na paznokcie jest dobra?

Dłonie to wizytówka każdej kobiety. Nic zatem dziwnego, że wszystkie zadbane panie dbają nieustannie o wygląd swych paznokci. Niestety mimo stosowania wielu zabiegów kosmetycznych płytki bardzo często pozostawiają wiele do życzenia. Mnóstwo kobiet nieustannie skarży się na to, że posiada kruche, popękane oraz łamliwe paznokcie.

Popękanie płytki to bardzo nieprzyjemna i bolesna dolegliwość, która w wielu przypadkach prowadzi do powstawania zadziorów oraz otwartych ran. Paznokcie bardzo często są słabe oraz łamliwe wówczas, gdy są narażone na częste kontakty z wodą lub wysoką temperaturą. Borykając się z taką przypadłością, warto sięgnąć po skuteczne środki, które wzmocnią oraz ochronią nasze paznokcie. Sprawdzonym sposobem jest stosowanie żelatyny spożywczej.

Jak stosować żelatynę na paznokcie?

Kuracja paznokci z użyciem żelatyny spożywczej nie jest skomplikowana ani czasochłonna. Wystarczy regularnie zanurzać dłonie w żelatynie rozpuszczonej w wodzie.

Do przyrządzenia roztworu potrzebne jest około 15 gramów żelatyny oraz szklanka wody. Żelatynowy proszek trzeba umieścić w szklanej miseczce, a następnie wlać do niego wrzącą wodę. Roztwór trzeba mieszać, aż do momentu rozpuszczenia. Po wystudzeniu mieszanki należy w niej umieścić palce na około 2 minuty. Po zakończeniu zabiegu ręce należy dokładnie umyć oraz wysuszyć. Dobrym pomysłem jest również zastosowanie balsamu do rąk.

Niewykorzystany roztwór z żelatyny można umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku i przechowywać w lodówce nawet do dwóch miesięcy. Po niedługim czasie umieszczona w chłodnej temperaturze żelatyna zastygnie. W celu wykonania kolejnego zabiegu wystarczy odciąć odpowiednią ilość zastygłej galaretki i podgrzać ją przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej. Gdy mieszanka się rozpuści jest gotowa do użytku. Kurację warto powtarzać co trzy dni przez okres minimum dwóch tygodni. Dzięki tej prostej metodzie po pewnym czasie można pochwalić się zdrowymi oraz mocnymi paznokciami.

W celu utrzymania zdrowego wyglądu paznokci warto zadbać o to, aby w naszym menu znajdowała się odpowiednia ilość cynku, krzemu oraz miedzi. Warto też spożywać orzechy, migdały, pestki dyni, warzywa, owoce oraz nabiał.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *