zdrowieja.pl

Blog o modzie, urodzie i zdrowiu

jajka a odchudzanie
DietaLifestyle

Jajka a odchudzanie – ile można zjeść jajek, żeby schudnąć?

Jajko zdecydowanie należy do bardzo kontrowersyjnych składników codziennego menu. Niektórzy uważają, że można jeść jajka właściwie bez ograniczeń. Inni eksperci twierdzą, że można zjeść najwyżej jedno jajko tygodniowo, a najlepiej w ogóle z nich zrezygnować. Jajka oskarżane są na przykład o wysoki poziom cholesterolu.

Pochodzenie jajek

Najważniejsze to kupować jajka z dobrych źródeł. Należy patrzeć na oznaczenia na opakowaniach. Nie chodzi tutaj tylko o cierpienia kur, które zamykane są w ciasnych klatkach, ale chodzi przede wszystkim o zdrowie ludzi spożywających jajka. Wiadomo, że to co jedzą kury i to w jakich warunkach są przechowywane, bezpośrednio przekłada się na jakość jajek. Tanie jajka nie mogą być dobrej jakości, dlatego też trzeba zainwestować w ten element codziennego jadłospisu. Jeżeli nie ma możliwości zakupu jajek od gospodarza, gdzie kury biegają po zielonej łące, należy wybrać jajka jak najlepszej jakości w sklepach. Na szczęście producenci mają obowiązek oznaczać jajka, dzięki czemu konsument może dowiedzieć się, od jakich kur one pochodzą. Możliwość dokonania świadomego wyboru to ogromny plus dzisiejszych czasów. Nie wszyscy z tego korzystają, ale wszyscy mają możliwość. Oczywiście idealnie byłoby, gdyby wszyscy konsumenci wybierali tylko jajka z wolnego wybiegu.

Odchudzanie a jedzenie jajek

Wiele osób, którym udało się zrzucić zbędne kilogramy, mówi o tym, że w ich diecie obecne były jajka pod wieloma postaciami. Niektórzy eksperci mówią wprost, że jajko to najcenniejszy produkt, jaki można zjeść, to zaczątek nowego życia. Dlatego też rezygnacja z jedzenia jajek wydaje się wręcz absurdalna. Jednak weganie mają swoje racje. O ile można usprawiedliwić jedzenie jajek od kur z wolnego wybiegu, o tyle męczenie tych zwierząt w za ciasnych klatkach czasem woła o pomstę do nieba. Dlatego też trzeba dokładnie rozważyć pochodzenie jajek. Jajka a odchudzanie to bardzo dobry temat dla dietetyka. Należy tutaj wykluczyć alergię na te składniki, które ma w sobie jajko. Niektórzy ludzie po prostu nie mogą jeść jajek i trzeba się z tym pogodzić. Dzisiaj na rynku znajduje się wiele wegańskich odpowiedników jajek. Najbardziej popularna jest chyba tofucznica, czyli jajecznica z tofu. Nie zawiera ona w składzie jajka, ale można doprawić ją specjalną solą, dzięki czemu przyjmuje jajeczny smak. Niektórzy mówią, że taka tofucznica smakuje dokładnie jak jajecznica, a może nawet jeszcze lepiej. Każdy musi sam w swoim sumieniu rozważyć, jakie składniki odzwierzęce chce spożywać. Co jakiś czas można oczywiście zmieniać decyzję i wielu ludzi tak właśnie robi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *